Portfolio

Izrada podignutog vrta

 

 

Lokacija je vrlo zahtjevna, teren je jako nagnuti i po dužini i bočno. Korekcija terena je predstavljala 70% fizičkog rada. Uz to, pristup terenu je bio nemoguć bilo kakvim strojem. Materijali su donošeni ručno iz sasvim druge ulice, preko susjedne parcele.
Ostatak u videu...

 

Rušenje stabla

Rušenje stabla breze visine oko 15m, koje je postalo opasno zbog svog nagiba nad javnu površinu. Uz to, stablo je uraslo u žice javne rasvjete. Za uklanjanje ovakvog stabla bio je nužan angažman kamionske dizalice sa korpom. Korišteni alat su jednoručna motorna pila Stihl 193T,  Fuxtec 162, Husqvarna 435 i Husqvarna 365. Od zaštitne opreme korištene su rukavice i naočale. Za integralnom kacigom sa antifonima nije bilo potrebe radi stalne komunikacije sa upraviteljem dizalice koji je na tlu. Stablo je kontrolirano isječeno na manje komade koji su kontrolirano bacani na ograđenu površinu na tlu.


 

Vađenje korijena stabla

Korijen starog čempresa, u promjeru oko 1m, godinu dana nakon uklanjanja nadzemnog dijela stabla. Čempres je rastom svog korijena poremetio stepenište. Cilj rada je bio prvesnstveno vraćanje stepeništa u prijašnji oblik a da bi se to ostvarilo, korijen ispod stepeništa je morao biti uklonjen.  Uvjeti lokacije nepristupačne većoj mehanizaciji  diktirali su način radova vidljiv na slikama. 

Prva faza-uklanjanje stepeništa

Druga faza- ručno otkopavanje korijena u dubinu.

Treća faza-pilanje korijena na manje komade, motornom pilom Fuxtec 162. Dio korijena koji se nastavlja u deblo je horizontalno pilan u 3 etaže te cijepan sjekirom.

Četvrta faza-nasipanje zemlje, restauracija podloge stepeništa nasipanjem granuliranog materijala radi cijeđenja kišnice i sprečavanja smrzavanja (podizanja stepeništa). Nakon pažljive pripreme podloge (nagib!) slijedi motaža (restauracija) stepeništa.

 

 

Oblikovanje grma

Ukrasno grmlje dugo vremena nije bilo održavano u željenom obliku, zbog čega je postalo izgledom neuredno a javili su se i drugi problemi. Dva veća grma su urasla jedno u drugo i praktički uništili jedno drugom lisnu masu i tako je trajno izgubljena mogućnost vraćanja grmova u željeni oblik. Ne obrezivanje grmova je produžilo njihove grančice koje su u svom rastu duljinom gubile lisnu masu. Da je ovo grmlje ilo redovitije održavano bilo bi kompaktnije, urednije i zelenije.

Kod ovog grmlja je bio potreban drastičniji rez i kemijski tretman. Rez je morao biti vrlo pažljivo isplaniran da se stabla vrate u oblik koliko je to moguće a da se pri tome ne odstrani prevelika količina lišća. Prevelikim uklanjanjem lisne mase grmovi bi se doveli u opasnost od oboljenja, a čak je prijetila opasnost od trajnog gubitka izgleda nastankom rupa bez lišća čime bi ovi grmovi bili spremni za uklanjanje.

Međutim, precizan rez je ovom grmlju ipak podario odličan izgled i produženi vijek trajanja a nekretnini dodatnu vrijednost i ljepotu!

 

 

 

Šišanje živice

Živica, u ovom slučaju kaline (lat. ligustrum) zahtijeva kraćenje 2x godišnje. 

Nešišana živica ima tedenciju ubrzanog rasta u visinu i širenja, a ako se takvo stanje ne sanira na vrijeme, živicu više nije moguće vraćati u prvobitni oblik. Redovito šišana živica je čvrsta i kompaktna te je gušće lisne mase.

U ovom slučaju se radi o neredovito šišanoj živici koja je vraćena u prvotni oblik najviše što se to moglo. Još oštriji rez bi samo oktrio grane koje su vremenom u sjeni postale bezlisne.

Šišajte svoje živice na vrijeme da ne dolazite u ovakve situacije.

Ipak, i ova živica je sa ovim zahvatom dobila svoj predivan oblik i produžen joj je vrijek trajanja s cijelo dvorište sa kućom zbog toga izgleda potpuno drugačije- novije i urednije.